Detaljer kan styre inntrykket og kan vise seg avgjørende i mange sammenhenger, også basketballdømming. I Nordic Championship (Nordisk) stod dette i fokus og første felles samling med de nordiske dommere ble åpnet med følgende spørsmål til salen: «Hva tror dere dommerne til Eurobasket 2019 har som en del av forberedelsene?» Svaret var tegngivning. Det er altså ingenting i veien med å trene på det mest elementære for at det skal sitte.

Men før vi kommer så langt som å snakke om hvordan vi trente på det grunnleggende, litt om stemningen. Det er sjelden man i voksen alder kan oppleve en leirskole, men Nordisk er det nærmeste man kommer en slik begivenhet. Tonen var munter fra første stund og erting i chattråden til tross – alle gledet seg til aktivitetene som ventet.

Tobarnsfar Alex gjorde det tidlig klart at han ikke ønsket å ha på seg noe foreldreansvar for andre dommere denne helgen. Ingeniørstudenten Josefine jobbet intenst med å fullføre gjenværende skolearbeid for å kunne fokusere fullt på dømming i helgen. Andrzej sjekket umiddelbart ut treningsfasilitetene på styrkerommet, mens Finn dro frem notatblokken for å danne grunnlaget for dette blogginnlegget. Jan deltok virtuelt gjennom hele helgen av frykt for å gå glipp av noe morsomt fra leirskolen.

Filip, som eneste deltager som hadde vært der før (5 ganger!), introduserte oss for sine danske venner og andre kjente fra det nordiske dommermiljøet. Han måtte likevel se seg slått av nestor Tor Christian som kunne skilte med over 50 års erfaring fra aktiv dømming. Med dette som målestokk forstod vi at det er tid nok til å jobbe med detaljene.

Første morgen startet med en felles work-out med oppvarming kl. 08:00, etterfulgt av praktiske og teoretiske leksjoner kl. 10:00 og annonsering av nominasjoner kl. 12:00. Stort sett var dette programmet resten av dagene også, med én kamp (av og til to) på ettermiddagen eller kvelden.

Nordisk fant sted i sportskomplekset Kisakallio en times biltur unna Helsinki. Komplekset gir bokstavelig talt ikke rom for noen andre aktiviteter enn idrett. Et perfekt sted for å kun ha fokus på basketball. Øvrig tid for noen av oss ble derfor brukt på å se andres kamper eller gå igjennom FIBAs treningsprogram på trimrommet.

I den praktiske delen på dag to gikk vi detaljert gjennom hvordan utføre «cross step», «power step», hoppball, «close Down» og ikke minst administrere innkast. For lesere som ikke er fagidioter som noen av oss forbundsdommere – fortvil ikke!

«Cross step» er et par steg nedover eller dypere inn på banen som en dommer utfører for å kunne se rommet mellom spillerne. Ytterste fot beveges i motsatt retning av spilleren dommeren ser på, etterfulgt av andre bein. Etter to slike steg kan man fryse til og vurdere en situasjon stillestående, som gir bedre avgjørelser. For å være raskt i posisjon som Trail eller Center må dette fotarbeidet innøves og før man klarer dette kan dette ligne ufrivillig break dance.

«Power step» er ett steg Trail tar for å rykke ifra idet spillet snur ved et fast break og blir ny Lead. Også et eksempel på hvordan man raskest kan komme i riktig posisjon for å vurdere et nytt angrep som kommer imot deg.

Hoppball er de fleste kjent med. Øvelsen gikk ut på å kaste ballen rett opp i én sammenhengende bevegelse oppover. Ved å unngå å starte en bevegelse nedover før man kaster opp ballen vil man unnlate at spillerne i hoppballen hopper for tidlig.

Administrering av innkast var siste øvelse og her ble det understreket å bruke verbal support og å forbli åpen til spillet.

Detaljnivået på øvelsene og leksjonene var altså høyt. Derfor var det deilig at dommerne fra vertslandet Finland inviterte til sauna på ekte finsk vis hvor skuldre kunne senkes. Det er ikke mange arenaer i Norden for dommere som ennå ikke har nådd det internasjonale nivået å møte andre på tvers av landegrenser. Nordisk er i likhet med Scania og Copenhagen Invitational ett av få slike eksempler og den finske saunaen er det nærmeste man kommer samhold. Her ble våre grå klær og fløyter byttet ut med badebukser/-drakter og noe læskende. Dommere fra totalt 6 land var representert i turneringen: Island, Norge, Sverige, Danmark, Finland og Estland.

Hvert land hadde også med seg observatører og instruktører fra det høyeste nivået i europeisk basket. Det er aktive eller pensjonerte dommere fra Euroleague og FIBA, og med titalls år med erfaring. Å få umiddelbar tilbakemelding fra hver kamp man dømmer hver dag i 5 dager er ikke annet enn en glimrende måte å utvikle seg på.

Instruktørene bruker gjerne 30-60 minutter om ikke mer til å vise og diskutere klipp fra kampen man nettopp har dømt. I tillegg dømmer man med dommere og lag man ikke kjenner fra før, noe som krever mer tid til forberedelser og research før hver kamp.

Med 6 kamper i løpet av de 5 dagene i Nordisk, tilsvarer denne turneringen minimum én måned med oppdrag i BLNO. I fellessamlingene om morgenen diskuterer man et par interessante klipp og blemmer fra hvert dommercrew. Av årets morsomheter kan vi nevne at to herre-U18-landslag spilte med en 6-er ball i hele 9 minutter.

Da siste dagen var kommet var det tid til å ta farvel og etter noen hilserunder og fotografering var det tidligere svensk landslagsspiller og mangeårig Euroleaguedommer Oscar Lefwerths ord som oppsummerte oppholdet i Nordisk:

«Hej då – jobba med detaljerna»!

God sommer fra Finn