I den første uken av juli ble det arrangert FIBA European Women`s Basketball Summit i Slovenia – årets beste mulighet til å treffe kvinnelige aktører i basketballmiljøet på et sted.

Hvert av de nasjonale forbundene i FIBA Europe ble invitert til å sende to U15-spillere, en coach og en dommer. Norge sendte i utgangspunktet tre deltakere: Dommer Alicja Helena Wilk fra Oslo og spilleren Maria Viktoria Haukenes fra Bergen. Den andre spilleren – Maren Eskeland Schutz (Bergen), måtte dessverre melde avbud.

Hovedformålet for campen var uten tvil å styrke kvinnebasketen i Europa. Campen samlet spillere, trenere og dommere fra ulike land med forskjellige erfaringer som vi kunne dele med hverandre.

Fra venstre: Özlem Yalman, Alicja Wilk, Jasmina Juras

Gjennom hele campen var det fire dommerinstruktører fra FIBA, Kati Nynäs fra Finland, Özlem Yalman fra Tyrkia, Jasmina Juras fra Serbia og Davorin Nakic fra Kroatia. Det var utrolig lærerik å bli kjent med de dyktige instruktørene. Både Jasmina og Ozlem delte sine erfaringer som internasjonale dommere og fortalte om utfordringer i forhold til det å være kvinnelig dommere.

Idrettspsykologen Dubrovka Martinovich holdt foredrag om mental forberedelse og hvor viktig er å ha balanse mellom mental og fysisk forberedelse. Der lærte vi at det å være dommer er ikke bare noe du kan gjøre uten forberedelser, vi er dommere hele tiden – ikke bare på en bane i dommersklær. Det er en livsstil, og man må endre livsstilen sin og trene mye. Vi lærte enkle teknikker for hvordan man kan få til korte og effektive treningsøkter, og hvilke øvelser vi kan bruke under oppvarming før en kamp – tusen takk Özlem!

Dagene våre startet kl. 08 med fysisk aktivitet som løping, styrke, tøying og sirkeltrening, fulgt av frokost. Resten av dagen bestod av foredrag i klasserom, samt kamper med 5-mot-5 og 3-mot-3 på ettermiddagen/kvelden.

Disse foredragene omhandlet basic 3PO, regler for 3-mot-3, «play discussions» og tilbakemelding fra kampene vi dømte. Det var stor fokus på bruk av dommertegn, og vi hadde en lærerik oppgave; ’’Signal communication’’, der vi måtte signalisere ulike ting til et kamera, type overtredelse eller foul – anbefales til alle som vil forberede sin tegngiving.

Dagene avsluttet ganske seint, men nesten hver dag hadde vi nok energi til å ta en tur ut med både dommerne og trenerne. Der prøvde vi å forstå hverandre bedre, og vi snakket om utfordringer både som kvinnedommer og som kvinnetrener.

Samtidig med den internasjonale campen ble det også arrangert en slovensk camp, hvor vi byttet på å dømme deres kamper. Kampene foregikk både inne i hall og på utebanene med en fantastisk utsikt til fjellet.

Hovedformålet for FIBAs camp er selvfølgelig å bli bedre som spillere, dommere og coacher, men også for å bli kjent med hverandre. Basketballmiljøet er en veldig stor familie. Derfor hadde vi en fridag på onsdag. Vi tok turen til Postojna Cave for å ta et gruppebilde, og videre til stranda i byen Portoroz. Det ble fantastiske fire timer med bading, is og hygge.

Campen ble avsluttet på fredag med ulike allstarskonkurranser, blant annet straffeskyting (Maria fra Norge fikk 2.plass, det var så nær seier!), finalen i 5-mot-5, og til slutt 3-mot-3 finalen. På kvelden var det avslutningsseremoni på torget i Postojna med påfølgende buffetmat og live musikk. Alle fikk diplom og det ble delt ut priser til de beste spillerne, beste trener og beste dommer. Beste dommer i campen ble Ceilia Toth fra Ungarn.
Dette var en fantastisk og lærerik opplevelse, jeg ble kjent med mange dyktige og fantastiske folk som jeg kommer til å holde kontakten med videre. Jeg vil takke NBBF for nominasjonen og for denne muligheten til å utvikle meg som dommer.

Sommerhilsen fra
Alicja