Årets høydepunkt for juniorer basketballspillere er nok U19 NM som i år ble arrangert på Eidsvoll. Også en horde av dommere, både unge og gamle hadde tatt turen for å hjelpe til med å lede turneringen.

Dommerne som DK hadde nominert til turneringen var en fin blanding av både rutinerte forbundsdommere, nye forbundsdommere og forbundsdommeraspiranter. Følgende dommere var sammen med undertegnede og en blid og hyggelig arrangørstab fra Eidsvoll Basketball Klubb med på å gjøre kampavviklingen i turneringen effektiv og ryddig: Alexander Kabanov, Till Schrader, Rifat Serdarevic, Sigurd Virik, Mantas Buinauskas, Bartek Maka, Vladimir Sovilj, Per-Kristian Larsen, Daniel Mekki, Viktor Schønning, Mindaugas Brusokas, Chriss Brohaug, Tormod Grønaas, Linda Evensen, Nikola Bejat, Marius Gavenas, Per Røgeberg og Christoffer Bjurén.

For min egen del er det dessverre ikke så ofte en har muligheten til å delta på turneringer slik som dette, men i år ble det slik at det passet fint, og ikke minst hadde DK lyst å ha med en gammel sliter fra nord. Ungdomsturneringer som denne er både lærerike og spennende å delta på. Det er en fin mulighet til å bli kjent med en del av de spillerne som antagelig vil prege våre topplag i framtiden og kunne utvikle relasjoner til yngre dommere som er på vei mot større ansvar i dommergruppen vår. Ikke minst er det også en mulighet til å få sett mye flott basketball med uvanlig mye vilje og innsats. En semifinale som var over på en time og elleve minutter sier sitt om både løpsvilje, treffsikkerhet og mer fokus på det offensive enn defensive fra de to lagene.

Jeg har hatt gleden av å være en av instruktørene på de to siste kursene som NBBF har holdt for å utdanne forbundsdommere. Derfor var turneringen var for min del også en anledning til å få sett mer til, og også dømme sammen med, noen av ”mine” kandidater. Det er gledelig å se at det er flere som har hatt fin utvikling på veien til å bli solide og dyktige kampledere – noe vi så sårt trenger når kamper skal kunne avvikles både lokalt i regionene og på forbundsnivå i årene framover.

En turnering som dette gir mulighet for god kamptrening for dommerne. Det sportslige nivået er veldig bra og det er gode muligheter for erfaringsutveksling underveis. En slik turnering representerer også en fin mulighet til å trene de mer uerfarne i 3PO-mekanikken i kamper av en viss kvalitet, men dessverre var ikke dette prioritert i år. Kun semifinalene og finalene på søndag ble avviklet med 3PO-mekanikk.

Selv er jeg i den heldige situasjonen at jeg til vanlig dømmer kamper på nasjonalt nivå nesten utelukkende og derfor bare forholder meg til 3PO. Det var derfor litt nedslående å se og oppleve hvor begrenset muligheten for læring og mestring blir i 2PO når kampene er tøffe. Den rutinerte dommeren må bruke all sitt fokus på å få kampen til å holde seg innenfor akseptable rammer, og det blir lite fokus på læring og utvikling av den mer uerfarne dommeren. I 3PO kan nemlig to rutinerte dommere sørge for at kampen blir ivaretatt samtidig som en yngre dommer kan få verdifull kamptrening og erfaring på et nivå det ikke vil være mulig å slippe til på i 2PO.

Jeg håper virkelig at det i framtiden kan bli brukt litt mer ressurser på å få til litt en økt satsning på 3PO også i disse turneringene. 3PO er et viktig verktøy for å inspirere dommere til å satse og få dem raskere opp til et høyere nivå.

Det sosiale er jo viktig i løpet av en helg som denne både for spillere, ledere og dommere. Å treffe andre i basketfamilien i litt mer uformelle omgivelser enn ellers er både nyttig og lærerikt. For oss dommere var det veldig seine kamper fredagskvelden og noen av dommerne fikk besøke den lokale Statoilstasjonen for inntak av kveldsmat. Ikke alle syns det var den beste løsningen…..

Heldigvis tok Chriss Brohaug et flott initiativ på lørdag og sørget for reservasjon av bord for dommerne på et tapas-sted ”downtown Eidsvoll”. Det ble en god tapasmiddag hvor alle ble mette og fornøyde, en fin avslutning på en lang basketlørdag. Chris og hans hyggelige medarrangører fra Eidsvoll Basketball Klubb skal ha en ekstra stor takk for ryddig arrangement, flinke, blide og imøtekommende funksjonærer og en fin ramme rundt turneringen. Det er faktisk, så pussig som det en kan høres ut, ikke en selvfølge at vi dommere blir møtt av blide funksjonærer og ledere alle steder når vi ankommer som gjester og funksjonærer på vegne av NBBF.

Søndag var det tidlig start for både lag og dommere. Semifinalene for gutter fra klokken 09:00 om morgenen bød på to tette og jevne kamper. Derette fulgte det på løpende bånd semifinaler for kvinner og flere plasseringskamper utover dagen før det var duket for finaler. Det er en aldri så liten utfordring å prestere godt både 09.00 og 17.30 på en slik maratondag, men det så ut som både lag og dommere løste dette på en god måte.

Jentefinalen ble ledet av trioen Bjurén, Mekki og Evensen, mens guttefinalen ble ledet av trekløveret Larsen, Løvold og Buinauskas. Når støvet hadde lagt seg sto det to stolte lag fra Region Vest igjen på topp.

Gratulerer Gimle og Ulriken med NM gull i 2013 og takk for samarbeidet til alle funksjonærer, spillere, lagledere og dommerkollegaer.

For min egen del var det artig å oppleve et mesterskap som dette igjen, sist gang var tilbake i 1999 og ikke minst var det morsomt å få dømme en NM-finale. Noen av oss samler jo på slike oppdrag – alt i alt har det blitt ikke mindre enn 33 NM-finalekamper på nordlendingen. En veldig fin avslutning på sesongen!

God sommer!
Hilsen Kjell