Da var den norske dommerdelegasjonen vel tilbake i Norge etter fem lange dager ikledd grå og sort uniform. Også i år ble Nordisk mesterskap for U16 og U18 arrangert i Solna utenfor Stockholm denne helgen.

Den norske delegasjonen bestod i år av Joakim Arroub, Nikola Bejat, Viola « Vicky» Györgyi og Per-Kristian Larsen. Med som instruktør og «head of referee delegation» var som vanlig Tor Christian Bakken.

For Joakim og Nikola var dette første gangen de var i Solna. Joakim har riktignok vært i Solna en gang tidligere, men dette som deltager på trenerkurs. Vicky var med for tredje gang, mens PK deltok for syvende året på rad.

Den norske delegasjonen ankom litt spredt tirsdag. Vicky, Joakim og Nicola ble alle transportert av SAS fra sine respektive bosteder (Trondheim, Bergen og Stavanger), mens Tors og PK ankom Solna litt senere på kvelden via «Subaru Ekspressen» med Tors bak rattet.

Når Nikola skulle sjekke inn på hotellet havnet han først på rom med Vicky. Dette viste seg for å være en liten misforståelse. Hotellet var nemlig 100% sikre på at Nikola var en dame. Heldigvis for Vicky ble dette fort ordnet opp i. Hun fikk dele rom med Christina Manoli, mens Nikola og Joakim delte rom. Som seg hør og bør ble de rutinerte Solnafarerne Tors og PK innlosjert på enkeltrom. Noe annet ville vært en aldri så liten katastrofe.

Årets dommergruppe ble innlosjert på Scandic Victoria Tower i Kista. Kista ligger ca. 15 minutter unna Solnahallen med bil, noe som gjorde transportlogistikken litt vrien. Vanligvis har dommerne bodd på Park Inn i Solna sentrum. Dette er 5 minutters gange fra Solnahallen, noe som gjør at det er lettere å komme og gå.

Det svenske forbundet hadde utstyrt tre av de svenske dommerne med minibusser for å kunne transportere dommere til og fra hallen når de ønsket det, og det passet inn i timeplanen til de svenske dommerne. Med unntak av første dagen fungerte dette utmerket. Eneste kravet var at sjåføren faktisk kunne veien til og fra hallen.

Nytt av året var også at Estland var invitert til turneringen slik at det totalt var seks land med i turneringen.Dette gjorde også at Vasalundhallen ble brukt til kamper hver dag, ikke bare på søndager slik som tidligere år.

Det ble heller ingen finalekamper i år, når det var puljevinneren i hver pulje som ble Nordiske Mestere.

Årets representant fra FIBA Europa var Victor Mas. Han var også tilstede på den norske dommersamlingen høsten 2012.

Victor Mas

Dagene startet med fellesmøte kl. 09:00 på Stockholms Idrottens Hus. Her var det forelesninger med video klipp og diskusjoner frem til ca. 12:00. Disse møtene ble ledet av Victor, med god hjelp fra dommerinstruktørene fra de deltagende landene.

Temaene som ble diskutert var usportslige feil, skritt, ulovlig bruk av armer, vertikalitetsprinsippet og oppførsel.

Under møtet på torsdag hadde man også invitert den amerikanske treneren Charles Barton. Barton kom til Sverige så tidlig som i 1983. Han har trent klubblag og landslag i Sverige, landslag i Danmark, Associate Head Coach Maccabi Tel Aviv, Israel, Head Coach Aris, Thessaloniki, Hellas, Head Coach Deutsche Bank Skyliners, Frankfurt, Tyskland og Head Coach AEL Limasol, Kypros for å nevne noen.

Barton hadde ett litt annet syn på dommerne og deres oppgaver enn hva veldig mange andre trenere har. Han er veldig opptatt av at dommerne skal respekteres 100% og at dårlig oppførsel fra spillere og trenere skal bestraffes.

Han gikk også gjennom forskjellige situasjoner som han syntes dommerne burde bli flinkere til å gjenkjenne. Noe han også anbefalte oss som dommere å gjøre er å delta på trenerklinikker. Han syntes også at dommerne skal spørre sine lokale lag og landslag om de kan få delta på lagenes treninger for å bedre kunne forstå hvordan lagene trener og for å få innblikk i hvordan spillet har utviklet seg de siste årene.
Coach Charles Barton

Som nevnt tidligere så var det totalt seks land med i årets turnering (Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland og Estland). Når det går tre kamper samtidig, og man ikke kan dømme sitt eget lag, finner man fort ut at det hver dag er behov for 36 dommere til 12 kamper. Når hvert land stiller med fire dommere skjønner man fort at det blir mer enn en kamp pr. dommer pr. dag.

I tillegg var det lagt inn to U20 (Damer og Herrer) treningskamper mellom Sverige og Estland på fredag og lørdag, og da blir det mange dommeroppdragt og lange dager.

Siste kamp startet 20.30 eller 21.00, så sistemann dukket som regler ikke opp på hotellet før midnatt.Vel tilbake på hotellet var det obligatorisk oppmøte på rom 411 for litt sosialt samvær, historieundervisning og en liten leskedrikk før det ble dynetid.

Onsdag dømte Vicky og PK to kamper hver, mens «Rookiene» slapp billig unna med en kamp hver.

Torsdagens nominasjoner var som følger:

U16 Jenter: Danmark – Sverige: Vicky, Rauno Peerandi (EST) og Mikko Tähtinen (FI)
U18 Jenter: Estland – Finland: PK, Georg Andersen (IS) og Thorbjørn Milling (DK)
U18 Gutter: Danmark – Finland: Joakim, Tuomas Mantere (FIN) og Aleksandar Jovanovic (S)
U16 Gutter: Estland – Finland: Vicky, Steinar Tomasson (IS) og Peder Rauhage (DK)
U16 Gutter: Finland – Island: Nikola, Mart Uuehendrik (EST) og Thorbjørn Milling(DK)
U16 Jenter: Estland – Finland: PK, Geert Sørensen (DK) og Davíð Hreiðarsson (IS)

Fredagens nominasjoner:

U16 Gutter: Sverige – Estland: Joakim, Geert Sørensen (DK) og Davíð Hreiðarsson (IS)
U16 Gutter: Finland – Island: Nikola, Christina Manoli (S) og Mart Uuehendrik (EST)
U16 Jenter: Sverige – Estland: Vicky, Lauri Pitkänen (FIN) og Steinar Tomasson (IS)
U18 Jenter: Sverige – Estland: Nikola, Teemu Helenius(FIN) og Thorbjørn Milling(DK)
U18 Gutter: Finland – Island: Joakim, Mart Uuehendrik (EST) og Bo Bundgaard (DK)
U18 Gutter: Sverige – Estland: PK, Georg Andersen (IS) og Geert Sørensen (DK)
U20 Jenter: Sverige – Estland: Vicky, Teemu Helenius (FIN) og Steinar Tomasson (IS)

Thorbjørn Milling, Teemu Helenius og Nikola Bejat

Joakim Arroub, Mart Uuehendrik og Bo Bundgaard


Lørdagens nominasjoner:

U16 Gutter: Estland – Danmark: Vicky, Rickart Eriksson (S) og Sigurdsson (IS)
U16 Gutter: Island – Sverige: Nikola, Geert Sørensen (DK) og Rain Peerandi (EST)
U18 Gutter: Estland – Danmark: PK, Tuomas Mantere (FIN) og Christina Manoli (S)
U16 Jenter: Island – Sverige: Joakim, Mikko Tähtinen (FIN) og Bo Bundgaard (DK)
U18 Jenter: Island – Sverige: Vicky, Mart Uuehendrik (EST) og Teemu Helenius (FIN)
U20 Gutter: Estland – Sverige: PK, Thorbjørn Milling (DK) og Georg Andersen (IS)
U20 Jenter: Estland – Finland: Nikola, Bo Bundgaard (DK) og Lauri Pitkänen (FIN)

Søndagens nominasjoner:

U18 Gutter: Sverige – Finland: Nikola, Mihkel Männiste (EST) og Sigurdsson (IS)
U18 Jenter: Sverige – Finland: Joakim, Rain Peerandi (EST) og Thorbjørn Milling (DK)U16 Gutter: Sverige – Finland: Vicky, Peder Rauhage (DK) og Davíð Hreiðarsson(ISL)
U18 Jenter: Danmark – Island: PK, Aleksandar Jovanovic (S) og Teemu Heleniu(FIN)
U16 Gutter: Danmark – Island: Vicky, Christina Manoli (S) og Robert Katic (S)

Totalt ble det 31 dommeroppdrag på den norske delegasjonen (Vicky 10 kamper, PK 8 , Joakim 6 og Nikola 7).

Tor Christian Bakken, Viola Györgyi, Joakim Arroub, Nikola Bejat og PK Larsen.

De fleste kampene ble også observert av dommerinstruktører. Alle landene skulle ha med seg sin nasjonale dommerinstruktør.

Fra venstre Ulf Örhmann, Kulju, Tor Christian Bakken, Victor Mas, Hans Bijkerk og
Kristinn Óskarsso. Det hadde skjedd en liten misforståelse i Estland, så de kom uten instruktør.

Instruktørene som deltok var Kristinn Óskarsson fra Island, Lars Klaar fra Sverige, Hans Bijkerk fra Danmark, Kulju fra Finland og vår egen Tor Christian Bakken.
Victor Mas observerte også en del kamper. Når man hadde kamp på bane 1 brukte instruktørene FIBA Europa sitt «Observer Program». Dette er ett veldig nyttig verktøy for dommerobservasjon.

Her lager man klipp «on the fly» og merker de med hvilke dommere som er involvert i klippet, og hvilken type hendelse man ønsker å ta opp etter kampen.
Dette gjør at man ikke trenger å se gjennom hele kampen for å finne de enkelte situasjonene man ønsker å diskutere. Dette kan også brukes hvis man har opptak av en kamp for å lage klipp til diskusjon.

Det var en sliten gjeng som satte nesen mot Norge i går ettermiddag, men alle var enige om at det hadde vært en meget lærerik turnering og en fin avslutning på sesongen 2012/2013.

Nå er det bare å vaske og pakke bort dommerutstyret for i år. For noen av oss blir det ikke den alt for lange ferien før det bærer av sted til EM for aldersbestemte lag.

Vi takker for i år, og så ses vi igjen til høsten og klare for ny sesong.

PK, Vicky, Joackim, Nikola og Tors.