En del av forpliktelsene som FIBA-dommer er å dømme EM-turneringene for U16, U18 og U20 som spilles på sommeren. Også denne sommeren er jeg nominert til to turneringer og vil være medfølgende dommer for de norske lagene, for U16 kvinner i Tallinn (12.-22.juli) og U18 menn i Sarajevo (9.-19.august).

Årets sommer er for min del ganske hektisk og består i største delen av basketrelaterte reiser. Hver turnering varer 11 dager som inneholder 9 spilledager og 2 hviledager. For hver turnering ankommer jeg dagen før og drar hjem dagen etter turneringen slik at det for hver turnering går med 13 dager. Det betyr totalt 26 dager på reise i sommer. Jeg trenger vel ikke si at ferien går med til disse turneringene, men det blir også en del jobbing innimellom.

En kan fort tenke at dette er slitsom og litt kjedelig i lengden. En ser de samme folkene hver dag, samme hotellrommet og ellers monotone dager. For ikke å snakke om at en savner venner, familie og de som står deg nær. Men realiteten er at det er akkurat her på turneringene kan utvikle seg som dommer, jobbe med konkrete arbeidsoppgaver og få konstruktiv tilbakemelding.

For min del føler jeg meg veldig priviligert som får være en del av systemet til FIBA Europe.

En vanlig dag på turnering ser slik ut:

– 08:00 – stå opp
– 08:15 – trening (ca 40 minutt med løping, tøying og litt styrke)
– 10:00 Morgenmøte med klipp og diskusjoner fra gårsdagen
– 12:15 Første avreise til hallen

Første kamp starter 13:30 og siste 20:15. Vi dømmer 1 kamp hver dag og må være i hallen 1 time og 15 minutter før kampstart. I tillegg er èn dommer «stand-by» på hver kamp. Det betyr at vi må være stand-by på totalt tre kamper hver. I går var jeg stand-by og dømte så siste kamp, dro til hallen 16:30 og var tilbake 22:00. En lang dag med andre ord..

Når vi ikke har kamp har vi resten av dagen for oss selv, og den går da med enten til litt jobbing, være litt turist eller ta en siesta.

Turneringen her i Tallinn er U16 kvinner, divisjon B. Det er altså den yngste jentegruppen og kvaliteten er varierende. I fjor dømte jeg U16 kvinner divisjon A og ser tydelig forskjell på de beste lagene som Spania og Tyrkia, og de som er her. Ferdighetsmessig er det så som så, spesielt i forhold til skritt ved start på dribbling (som det er mye av), og vi har også sett veldig mye angrepsfoul ved screen. Utover det er det lite å si fra kampene.

Dommermessig er det som alltid interessant å dømme med nye meddommere hver dag, og på denne tureringen var det bare tre kjente som jeg har dømt med tidligere. En må da jobbe for å få et godt samarbeid innad i dommerteamet, og være ekstra flink på kommunikasjon på banen og ha bra øyekontakt.

Vi begynner å bli bedre på dette hjemme i Norge også, men da helst ved innkast og i spill med kun ny lead og center. Både her og under inneværende sesong er min erfaring at vi bør bli enda bedre på dette, og gjerne ha øyekontakt i hvert angrep og da også med begge meddommerne. Dette opplever jeg gir meg større bevissthet om hvor mine meddommere er på banen og hvilke situasjoner de ser, og jeg blir i bedre stand til å hjelpe ved kontaktsituasjoner, men også gi og søke hjelp ved innkast (hvem som berørte sist), 24-sekundsovertredelse (om ballen traff ringen) o.l. Dette er alle ting som krever stor konsentrasjon og vi som dommere må gjøre korrekt.

I dag har vi fridag, før vi i morgen starter på turneringens tre siste dager. Se gjerne her for oversikt og resultater. Og hvilke kamper jeg har dømt 😉 http://u16women.fibaeurope.com/enDivB/default.asp.

Per-Kristian Larsen dro i går til Romania for U16 menn-B og jeg er «redd» han har litt bedre vær en meg.. Skal bli spennende å høre hvordan hans erfaringer er.

Ha en fortsatt god sommer. Hilsen fra Tallinn,

Torkild