Så var vårens «vakreste eventyr» for den norske dommerdelegasjonen i Solna over for i år. Som alltid rundt himmelspretten arrangeres Nordisk Mesterskap for U16 og U18 i Solna utenfor Stockholm.

Årets delegasjon bestod av Mantas Buinauskas fra Bergen, Viola (Vicky) Györgyi fra Trondheim, Sturla Bentzen Sand fra Oslo, Knut Roald Myhre fra Trondheim og Per-Kristian Larsen fra Oslo.

Tor Christian Bakken var dessverre opptatt med styremøte i FIBA Europe, så Knut var i år vikar for Tors. I bilen på vei hjem i går ble det tatt opp om dette vikariatet skulle fornyes til neste år, men etter en heftig diskusjon falt forslaget to mot en. Konklusjonen ble det at selv om Knut har gjort en meget god jobb og en god figur på turen, må vi nok dessverre meddele at Tors fremdeles er foretrukket. Skulle Tors mot formodning ikke ha muligheten neste år, er Knut helt klart førstevalget når vikar skal velges.

Mantas og Vicky ble transportert til Solna med fly, mens de tre andre satte seg i bilen fra Oslo tirsdag formiddag. Fra Oslo tar det cirkus seks timer. Litt avhengig av trafikk og hvor tung høyrefot sjåføren har.

Alle mann alle foran Solnahallen.

Årets norske delegasjon. Fra venstre, PK Larsen, Knut Myhre, Viola (Vicky) Mantas, og Sturla.

Vel fremme på hotellet var det felles middag med resten av dommerne i turneringen. Alle de nordiske landene skal stille med fire dommere pluss en instruktør, noe alle i år klarte. Jeg har vært så heldig at jeg har fått være med på denne turneringen før, så det ble gjensyn med en del kjente fjes. Etter middagen var det som seg hør og bør etter en lang reisedag tid for litt forfriskninger og sosialt samvær for dommerne.

Onsdagen startet med en mini-clinic ledet av den velkjente FIBA Europe instruktøren Alan Richardson. Han snakket om hva FIBA Europe nå fokuserer på med sine dommere og litt 3PO mekanikk, både teoretisk og praktisk i hallen.

Av de nordiske landene er det kun Danmark og Island som ikke bruker 3PO som standard i sine toppligaer for kvinner og menn.

Årets instruktører var: Kati Nynäs fra Finland, Hans Bijkerk fra Danmark, Kristinn Óskarsson fra Island, Knut, Lars Klaar og Ulf Öhrman fra Sverige. Ulf Öhrman har også det overordnede ansvaret for dommernominasjonene.

Instruktørene følger med på hva som skjer på banen.

Etter disse forelesningene var det tid for å lufte fløytene litt. Alle de norske dommerne skulle i ilden på onsdag minst en gang, mens jeg var så heldig av å få to kamper. Først ut var Vicky. Hun skulle dømme kampen Finland – Island sammen med Åsa Johansson fra Sverige og Kenneth Asbjørn Jensen fra Danmark.

Mantas dømte kampen Finland – Danmark U16 Kvinner sammen med Ísak Kristinsson fra Island (sønnen til Kristinn Óskarsson) og Christina Manoli fra Sverige. Sturla debuterte i Nordisk som Crew Chief med kampen Danmark – Finland U16M. Han hadde med seg Hiva Hedayati fra Sverige og Sigurbaldur Frímannsson fra Island.

Jeg dømte kampene Finland – Sverige og Island – Danmark i U18 Menn. I første kampen hadde jeg med meg Davíð Hreiðarsson fra Island og Thomas Kjørnæs fra Danmark, mens i kamp nr. to var det Jaakko Kaunisto fra Finland og Richard Eriksson fra Sverige som var med.

Stort sett alle kampene ble observert av minst en instruktør. Nytt av året var at Alan hadde med seg det nye observatørprogrammet til FIBA Europe. Dette ble flittig brukt av alle instruktørene, men kun i Solna 1. Dette er ett utrolig bra verktøy for observasjon og utvikling av dommere.

Måten dette programmet fungerer på er at med kan lage videoklipp «live». Man får videoen direkte inn på pc-en og hvis det oppstår en situasjon instruktørene ønsker å ta opp med dommerne, lager man klippet der og da. Her kan man også legge inn hvilken dommer det gjelder, om det er feil, overtredelse eller mekanikk. Klippet blir da tagget med disse kategoriene. Man kan også justere lengden på klippet slik at man får med seg hele situasjonen. Når kampen er ferdig eksporter man de klippene man ønsker å bruke. Med dette programmet får du også kampen direkte over på pc-en. Alle som så og brukte programmet ble imponert over det og skulle ønske de hadde tilgang til det. For oss dommere var dette en utrolig bra måte å få tilbakemeldinger på. Vi fikk tilbakemelding rett etter kampen, mens den fremdeles satt friskt i minne.
Det blir ikke tid til mye sprell etter man er ferdig med å dømme, men litt sosialt samvær klarer man alltid å presse inn.

Nasjonaldagen startet først kl. 12:30 for oss fra Norge. Dette var dagen med flest norske nominasjoner. Dette betydde at alle hadde to kamper hver.
Først ut var Sturla som dømte kampen Danmark – Finland U18 Kvinner sammen Hiva Hedayati fra Sverige og Steinar Sigurðsson fra Island. Sturla dømte også kampen Island – Sverige U18 Kvinner sammen Oona Panula fra Finland og Thomas Kjørnæs fra Danmark.
Mantas dømte kampene Sverige – Finland U16 Kvinner og Finland – Island U16 Menn. Med seg i disse kampene hadde han Henrik Juhl fra Danmark, Sigurbaldur Frímannsson fra Island og Richard Eriksson fra Sverige. (Nei, alle kampene går med 3PO, men Henrik Juhl og Mantas hadde to kamper sammen..)
Vicky dømte kampene Sverige – Danmark U16 Menn og Island – Danmark U16 Kvinner. Hun dømte sammen Davíð Hreiðarsson fra Island, Juho Mård fra Finland, Hiva Hedayati fra Sverige og Oona Panula fra Finland.

Selv hadde jeg kampene Danmark – Finland og Sverige – Island i U18 Menn. Mine meddommere var Ísak Kristinsson fra Island, Richard Eriksson fra Sverige, Jaakko Kaunisto fra Finland og Kenneth Asbjørn Jensen fra Danmark.
Vel tilbake på hotellet var det en sliten gjeng som samlet seg på rom 1021. Vi måtte jo feire litt. Det ble dessverre ikke servert pølser og is som det seg hør og bør på denne dagen, men vi hadde noe godt i glasset.

Fredagen startet litt for tidlig med felles møte kl. 09.00. Noe jeg syntes var litt unødvendig når jeg kun hadde en kamp som ikke startet før kl. 21:00.
På dette møtet prøvde Alan å vise oss en presentasjon som gikk på Game Management. Denne måtte vi stoppe etter noen få slides grunnet tekniske problemer. Og siden jeg var dum nok til å si at hadde litt kjennskap til Power-Point ble jeg sittende igjen sammen Alan for å få rettet opp i dette slik at vi kunne se den på lørdag.

Vicky dømte kampene Finland – Sverige U18 Kvinner og Sverige – Island U16 Kvinner, Mantas dømte kampen Sverige – Island U16 Menn. Sturla dømte kampen Sverige – Danmark U18 Menn. Det gikk også en U20 Menn treningskamp mellom Sverige og Estland. Denne fikk jeg dømme. Dette ble en tøff og utfordrende kamp. Estland gikk fort opp i en 10-15 poengs ledelse og ledet med 20 etter første omgang. Svenskene fikk nok litt pepper i pausen for de spilte mye bedre i andre omgang. Med ca. seks minutter igjen av fjerde periode var det likt. Etter en tøff avslutning klarte svenskene å komme foran og vant til slutt kampen.

Hoppball Sverige – Estland U20

Lørdagen startet kl. 09:00 med forsøk nr. to på presentasjonen til Alan om Game Management. Dette er nok en av de bedre presentasjonene jeg har sett i dommersammenheng.
Her var det mye fokus på hvordan man skal håndtere spillere, trenere og annet press når man dømmer. Det var også en del fokus på hvordan man skal føre seg selv på banen og at man ikke skal vise følelser hvis man blir irritert og sur. Dette gjelder både ovenfor spillere og trenere, men også ovenfor meddommerne sine. Det skjer jo i ny og ne at man dømmer med noen man kanskje ikke kommer overens med, eller er uenig det de gjør på banen.

Lørdagen var dagen Vicky kun skulle dømme en kamp, mens vi gutta skulle ut i to hver. Mantas dømte kampene Island – Finland U18 Menn og Danmark – Sverige U16 Kvinner.
Sturla fikk gleden av å dømme returkampen mellom Sverige og Estland pluss Finland – Sverige U16 Menn. Jeg dømte kampene Island – Danmark U16 Menn og Sverige – Danmark U18 Kvinner.

Så var det klart for søndag og siste dag i NM. Siden ingen av de norske lagene kom seg til finalene betød det at alle dommerne fikk finale.
Vicky dømte U16 Kvinner finalen mellom Sverige og Finland sammen med Thomas Kjørnæs og Sigurbaldur Frímannsson. Jeg dømte U18 Menn finalen mellom Island og Finland sammen Åsa Johansson og Kenneth Asbjørn Jensen. Mantas dømte U16 Menn finalen mellom Finland og Danmark sammen Davíð Hreiðarsson og Richard Eriksson.
Sturla avsluttet med U18 Kvinner finalen mellom Sverige og Finland sammen med Rune Larsen fra Danmark og Ísak Kristinsson.

Finland vant tre av de fire finalene de spilte. De tapte kun U18 Kvinner finalen. Her var det Sverige som trakk det lengste strået.
Mens delegasjonen som skulle kjøre tilbake til Oslo dusjet og pakket bilen, dømte Vicky bronsefinalen mellom Danmark og Island U18 Kvinner. Denne dømte hun sammen med Jaakko Kaunisto og Christina Manoli.

Hele den norske delegasjonen kom seg vel hjem uten forsinkelser eller problemer.

Alt i alt har det nok en gang vært en meget bra og ikke minst lærerik tur til Sverige.
Kampene har holdt bra nivå og tilbakemeldingene fra instruktørene har vært bra. Det er alltid noe å plukke på, men det skal det jo alltid være.
Opplegget med instruktører og tilbakemelding blir bare bedre og bedre for hvert år. Spesielt dette observatørprogrammet til FIBA spiller inn på tilbakemeldingene. Instruktørene legger nok ned mer tid pr. dag enn det hva vi som dommere gjør. De er stort sett i hallen hele dagen.

Når man er på slike turneringer inntreffer det alltid noen artige og morsomme situasjoner. Denne turneringen var intet unntak. Turneringens morsomste øyeblikk kom nok når vår danske venn Kenneth Asbjørn Jensen og den ene svenske treneren (som skal forbli navnløs på nettet) var i kontakt. Kenneth er ca. 1,60 m høy og treneren er 2 m høy + og kraftig bygd.

I en situasjon foran benken til svenskene skjer det en situasjon som gjør at benken reagerer. Kenneth snur seg og ber dem sette seg og roe seg ned før han snur seg tilbake.
Den svenske treneren står til venstre bak Kenneth, noe han legger merke til. Kenneth tar så sin venstre hånd til siden for å stoppe treneren for å komme ut på banen. Når han gjør dette begynner hele den svenske benken å le høylytt hvorpå Kenneth snur seg til den svenske treneren og sier: Did I just touch your jewels?? Den svenske treneren svarer da, yes.
Kenneth hopper da inn på banen litt forskrekket og ber pent om unnskyldning. Treneren tar dette med ett smil. Noe han også gjorde når resten av dommerne og instruktørene fleipet med han om dette senere i turneringen.

For Mantas er basketsesongen over for i år, mens Vicky, Sturla og jeg skal dømme nordisk for kvinner i Rykkinhallen fra torsdag til søndag. Oppfordrer alle til å ta seg en tur til Rykkinhallen for å se disse kampene og heie frem det norske kvinnelandslaget. Vi tok sølv i 2008, kanskje vi klarer gull i år??

PK