Denne sommeren har vært travel for min del, men mer eller mindre 4 uker med basket. Først var jeg i Sarajevo for EM U20 menn, divisjon B, og nå er jeg i Cagliari for EM U16 kvinner divisjon A som tidligere beskrevet på basket.no. Norge deltar ikke med lag i U16 klassen, så jeg er her som en av 8 nøytrale dommere. I EM for A-gruppene deltar det 16 land, hvert land har 1 medfølgende dommere, så totalt er vi 24 dommere.

Nivået på lagene er variabelt, fra Polen og Finland som mest sannsynlig rykker ned til divisjon B, til Spania som er et veldig bra lag med en bred stall. Beste laget her er etter min mening Spania, men noen veldig gode guarder, og et flott lagspill. Det er typisk spansk i spillestilen, med tøft mann-mann forsvar, god bevegelse i angrep, drive og dish og finne det åpne skuddet. Tyrkia har også imponert meg med veldig smart spill, og meget høy spilleforståelse.

Jeg skal være så frekk å påstå at jentene som er født i 1995 og 1996 utviser større spilleforståelse og ferdighetsnivå enn både KL og BLNO lag. For de som føler det er vanskelig å tro kan gjerne låne noen av kamp-dvd’ene mine. Hvordan de setter opp spillet, bruker ballscreener, og ikke minst hvordan de leser spiller bort fra ball er det som er mest imponerende.

Jeg tror at vi har noe på gang med den norske talentsatsingen, og hvis vi nå på plass en helhetlig talentutviklingsplan så tror jeg vi etterhvert kan hevde oss i Europa. Ingen grunn til at ikke vi skal kunne det. Sverige viser vei ved at det er mulig, 4. plass i U18 EM for kvinner er ikke småtterier, og U16-laget her har overrasket stort og tok en sterk 2. plass i gruppen i mellomspillet og er klar for kvartfinale i overmorgen.

Dommerne her er det også høyt nivå på, og for noen er det ikke ofte de dømmer jentekamper. Fire av dommerne er fast i ULEB og dømmer også Euroleague. Da er det et hopp ned til 16-år gamle jenter. Men alle tar det seriøst og gjør jobben «som vanlig». Kampene betyr tross alt mye for lagene og da må vi dommere også trå til uavhengig av hvilke kamper det er.

Å dømme med dommere på et så høyt nivå er veldig lærerikt og jeg ser nye aspekter ved dømmingen. At det også er dommere som setter dommersamarbeidet høyt er veldig kjekt å se. En tror gjerne at enkelte dommere har et stor ego, men viser seg at flere av de aller beste dommerne er det motsatte, og de presiserer at for at samarbeidet skal fungere og dommere skal få til en god kamp, så må alle gjøre sin del av jobben samtidig som en må respektere de andres ansvarsområde. Det er med andre ord ingen som tråkker de andre på tærne. Dersom det skjer kommer det også fort på video på neste morgenmøte.

Det som er blitt presisert mest er «game management», kontroll på benkene og flopping. Mye av dette henger sammen, men hovedpoenget er at lagene skal opptre fair og gjøre sitt beste for å vinne på en ren måte. Dersom oppførselen til spillere eller trenere går over grensen, må det kontrolleres. Dersom en lar ting gå upåaktet hen kan det slå feil vei og vi som dommere kan miste kontroll over kampen. Dersom en lar en ting fare, hvor skal man så legge listen? Dette er ting som trenere (og spillere) vet å utnytte til sin fordel og det må taes i starten.

Og la meg si det slik: vi stopper aldri en kamp for å svare på et spørsmål eller diskutere med en trener. Det skjer bare ikke! Det skjer aldri! Les: slik enkelte «tar seg tid til» i Norge…

Av andre ting som er blitt tatt opp er området til Trail og Center. Trail skal jobbe som bakredommer i gammel 2PO, og Center har utgangspunkt i ved gammel prikkete linje i tresekundsområdet for å hjelpe Lead. Ikke blås på noe du ikke ser, men stol på kollegaen din!

Vi har nå hatt 6 kampdager, og i morgen er det fridag. Da drar vi alle til stranden for å koble av og få litt etterlengtet sol. Det er 30 grader her på dagtid, så vi lider ingen nød. Gleder meg til litt strandvolleyball, bading og bare ta livet helt med ro. Fredag er det klart for kvartfinaler og da er alvoret tilbake med viktige kamper. Dagene er som i Sarajevo med morgentrening kl 08, møte kl 11, og deretter kamp fom. kl 14:30.

Prøver å tenke på hva som kan være interessant å høre om fra turneringen, men får se om jeg ikke kommer på noen flere gullkorn etterhvert.

Varme hilsener fra Sardegna

Torkild