Dag 3,4 og 5.

Så var Nordisk over for i år, og den norske dommerdelegasjonen kom seg trygt hjem. For Vicky og Torkild gikk turen til Trondheim og Bergen med flymaskin, mens for de tre som holder til på Østlandet gikk turen hjemover gjennom svenske skoger i går ettermiddag. Vi hadde det nok mer artig i den hurtiggående Subaruen til Tors, enn hva de andre hadde det med flymaskinene sine.

Det var godt å komme seg hjem etter lange dager i Solna, men ikke mer enn at jeg allerede nå gleder meg til neste år. Hvis jeg får muligheten til å dra.

Fredagen startet tidlig for Vicky. Hun fikk gleden av å dømme Jenter-18 kampen Finland – Sverige kl. 09.00. Dette var hennes første kamp i turneringen som Crew Chief. Med seg i denne kampen hadde hun den Islandske duoen Davíð Kr. Hreiðarsson og Jakob Ísleifsson. Sverige vant denne kampen 72 – 42.

Vicky i aksjon under kampen Finland – Island Gutter 16.

Kl.13.00 skulle jeg i aksjon. Da var det kampen Sverige – Danmark Gutter-18 som skulle dømmes. Her dømte jeg sammen med min ”faste” kollega Sigmundur Herbertsson fra Island og politikonstabel Jukka Mustapää fra Finland. Sverige hadde mest energi og vant kampen 71 – 62.

Siden Danmark kun hadde tre dommere til turneringen, fikk Torkild og jeg gleden av å dømme ”Back-to-Back” på fredag. Så rett etter første kampen min var ferdig var det rett bort å dømme kampen Sverige – Island Gutter-16 sammen med Kenneth Asbjørn Jensen fra Danmark og Chriss.

Det er ikke å legge skjul på at to kamper på dette nivået ikke er helt optimalt. Spesielt ikke når Island er ett av lagene man skal prøve å kontrollere. Sverige vant tilslutt 80 – 70. Olegs så denne kampen, og hadde kun ett spørsmål til oss etter kampen, ”Følte dere at dere var ett lag?” Noe alle tre svarte nei på…

Det er nok også grunnen til at vi ikke hadde noen god følelse etter kampen. Mye av skylden skal nok jeg ta på min kappe som Crew Chief. Var nok litt for mentalt sliten når vi startet denne kampen.

Torkild startet sin ”Back-to-Back” serie med å dømme treningskampen Sverige – Danmark U20 Herrer. Denne kampen hadde han med seg den finnske duoen Pekka Niemi og Ismo Parkkinen. Sverige hadde ingen problemer med Danmark og vant lett. Kamp to var Jenter 18 kampen mellom Danmark og Island. I denne kampen dømte han sammen med finske Jukka Mustapää og svenske Blazo Begenisic. Danmark rullet over jentene fra sagaøya og vant lett 93 – 45.

Vicky sin andre kamp denne dagen var Jenter-16 kampen mellom Sverige og Island. Her hadde hun med seg Jonas Bille fra Danmark og Timo Nikula fra Finland. Svenskene var sterke for de islandske jentene og vant kampen 53 – 38.

Det var deilig å komme inn på hotellet for en god dusj og ikke minst noen kalde forfriskninger. Vi møtte noen av de andre dommerne for litt sosialt samvær. Will og Olegs var også med. Etter litt sosialt samvær og ytterligere ”læskedrikk” som Tors kaller det, var det på tide å komme seg i seng.

Lørdagen startet med samling kl. 09.00. Vi møtte opp i hallen for en liten praktisk gjennomgang av de nye ansvars områdene i 3PO. Det er alltid godt med litt repetisjon. Og når en av instruktørene er en aktiv dommer, kommer det alltid noen små tips ekstra. For oss som dømmer er det nok kanskje lettere å relatere oss til hva Olegs har å si.

Will og Olegs forklarer 3PO med en vandrende Tors i bakgrunnen.

Vicky og Chriss hadde to kamper hver på lørdagen, mens Torkild og jeg kun hadde en hver. For min del var det ganske deilig. Kjente godt at jeg hadde hatt to kamper de tre første dagene i bena.

Torkild sammen Davíð Kr.Hreiðarsson og Juhl. Chriss sammen Jukka Mustapää og Blazo Begenisic.

Etter at alle kampene var ferdige dømte var det felles middag for alle dommerne. Turen gikk til Rhodos Grekiska Kolgrillen som drives av fetteren til den svenske FIBA dommeren Lahdo Sharro.

Vårt nye svensk-litauiske bekjentskap Racys hadde en artig historie om sin første basketkamp i Sverige, Gutter-14. Han kommer som sagt fra basketnasjonen Litauen. Her gikk han på dommerskole tre ganger i uken, og det er ikke uvanlig at man stiller i dress når man skal dømme, uansett nivå. Så når ha da skulle debutere i Sverige så stilte han opp i dress og slips en time før kampen skulle starte. Han kom til hallen, men den var jo ikke åpen. Først etter 45 minutter ble hallen låst opp. Når han da spurte arrangøren hvor dommergarderoben var fikk han bare svaret: Det har vi ikke. Men han fikk låne en av garderobene som var holdt av til ett av lagene. Ferdig skiftet gikk han inn i hallen for å møte kollegaen sin. Men han dukket ikke opp før det var fem min til kamp start. Litt av en start..

Lørdag kveld kom finalenominasjonene. Torkild skulle dømme Gutter-18 finalen mellom Sverige og Island sammen med den finske duoen Pekka Niemi og Ismo Parkkinen. Sverige hadde ingen store problemer med å slå Island. Sverige vant 93-65. Kampens store spiller var Marcus Eriksson som noen sikker kjenner igjen fra YouTube videoen der han treffer 78 av 80 3´ere på fem min. Chriss dømte Jenter-16 finalen mellom Sverige og Finland. Her hadde han gleden av å dømme sammen med Jakob Ísleifsson og Kenneth Asbjørn Jensen. Finland trakk det lengste strået i denne kampen og vant med 45 – 42.

Selv dømte jeg Jenter-18 finalen mellom Sverige og Finland sammen med Davíð Kr. Hreiðarsson og Vicky. I gruppespillet vant Sverige denne kampen enkelt med 30 poeng. Sånn ble det ikke i finalen. Lagene fulgte hverandre tett gjennom hele kampen og avgjørelsen falt ikke før det var igjen 1,2 sekunder på klokken. Da fikk Sverige to straffer som de kaldt satte i kurven.

Tror nok Tors var den som var mest fornøyd med at kampen ble avgjort i ordinær spilletid. Etter kampen fikk vi god tilbakemelding fra Will. Han syntes vi hadde gjort en meget god kamp, og virkelig fremstått som ett lag. Det var godt å avslutte sesongen med en god kamp.

Jeg har vært så heldig og fått være med til Solna de siste fem årene. Og jeg kan med hånden på hjerte si at dette året har vært det beste. Dette først og fremst fordi vi i alle kampene har blitt observert. Det har alltid vært en instruktør tilstede under kampene, pluss at Olegs og Will var på hver sin bane hele dagen. Vi fikk tilbakemelding i pausene og etter kampen, og fikk også DVD av kampene våre hvis vi ønsket det. Det faglige påfyllet har også vært veldig bra, selv om det ble litt repetisjon. Men alt i alt har det vært en knallbra uke i Solna. Alle de nasjonale instruktørene har gjort en kjempejobb.

Det er ingen tvil om at det tar på å sitte i en varm hall hele dagen å se basket når det er strålende sol utenfor. For de av oss som har vært der før er det også artig å møte igjen dommerkollegaer fra andre land. Morsomt er det også å møte igjen de forskjellige coachene.

Så nå er sesongen over for i år. Nå er det 60 dages ferie før det er sesongstart igjen. Da går turen til Ungarn for B-EM sammen med U18 damelaget til Norge.

Takk for i år.

PK

Torkild benytter sjansen til å påpeke hvor viktig det er å stoppe klokken.


Og ikke minst fortelle den islandske treneren at han skal holde seg inne i boksen sin.