En av de tingene en må oppleve når man skal til USA, er å se en NBA-kamp live. Uansett om det er en bunnkamp eller toppoppgjør, så skal det være som natt og dag i forhold til norsk basket. Jeg var så heldig at jeg skulle få oppleve det sistnevnte…

Da jeg ankom L.A for å besøke broderen, fikk jeg kjapt beskjed at det ikke ble noe av kampen. Lakers mot Nuggets var tydeligvis en ganske så populær kamp. Dette var på torsdag morgen…

Søndag morgen fikk vi en overraskende telefon som sa vi kunne få tak i 3 billetter med bord i restauranten. Vi var allerede seint ute, så turen gikk sikkert “litt” over fartsgrensen, men det er jo USA vi snakker om. Landet der alt er lov…

Da vi stod utenfor Staples Centre, stormet det folk fra alle kanter som skulle på kampen og andre som ville på kampen for en billig penge. Synet av nærmere 20 000 mennesker som skulle på en basketballkamp var ikke dagligdags for en nordmann! Her kom alle typer mennesker, fra besteforeldre til spedbarn, alle med ett mål for kvelden: Basketballkamp med Lakers.

Heldige som vi var kom vi inn VIP-inngangen så vi slapp unna køen. Det var ikke det samme som å gå inn i Haukelandshallen med en inngang uten kø…
Her var det Burger-, hot dog-, shopping-, og drikkestands. Så sannelig var det ikke mulig å kjøpe øl på basketballkamp! Dårlig salgstriks…

Inntrykket av 20 000 mennesker var helt overveldende. En vanvittig rå stemning da nasjonalsangen ble sunget før kampstart, og folk rundt meg gråt. Må ærlig innrømme at det ikke gjorde helt samme inntrykket på meg som hos de fleste andre i hallen, men så er ikke jeg amerikaner heller…

For å vinkle det litt inn på dømming, noe som jeg jo måtte legge merke til, så la jeg merke til at det sjeldent ble gjort rotasjoner og sjeldent stod egentlig dommerne der vi er vant til, men så er jo deres dommerteknikk litt forskjellig fra den vi kjenner.

Men spillerne klagde ikke det grann! Den autoriteten dommerne hadde, og den respekten spillerne gav dem, var helt fenomenal. Dommerne i kampen var forresten Ken Mauer, Courtney Kirkland og Sean Corbin, rutinerte gutter med god kontroll.

I pausen var jeg så heldig å få lov til å komme ned på ”Chairman’s room”, der kun de med Courtside tickets får lov til å komme ned å henge. Ingen ringere enn Jack Nicholson vandret plutselig en tur gjennom rommet, noe som i seg selv var en spesiell opplevelse.

Siste halvdel av kampen så det ut til at Nuggets skulle gå av med seieren. Frem til siste periode ledet de kontrollert helt til dommerne plutselig bestemte seg for å gi 2 kjappe, og etter min mening horrible, fouls til Carmello Anthony som dermed fikk sin 5. og 6.feil på under 1 minutt.

Lakers, anført av en gloheit Kobe Bryant, overtok ledelsen til publikums store glede, og cruiset inn til seier 95 – 89. Det showet som kom da sluttsignalet lød, var enormt. Konfettikanoner, musikk, dansere, jubel og tårer.

Forskjellen fra basketballkamp i Norge til USA var at der borte var det mer en familie-event, mens i Norge er det bare de som er interessert i basket som går og ser på.

Noe til ettertanke til neste sesong når man skal tenke på det å trekke publikum?….»

I LA: Simon N

Boxscore: http://scores.espn.go.com/nba/boxscore?gameId=300228013